Alhamdulillah siap!!
Juadah makan tengahari setel... Arini makan mee jer... hehe
Rindu giler nak makan mee celup ni... kat KL ni susah nak dapat mee celup yang sedap.... so susah sangat buat sendiri jer lah.... lagi berbaloi.... then bila siap memang berbaloi baloi lah.
Mee celup ni memang hidangan spiritual family saya... Ape taknya satu family suka.... satu family giler kan menu mee celup nih... bagi saya mee celup air tangan mak saya adalah terbaikkk.... Mee celup ni berasal dari sempadan Siam. Di kelantan pun memang glamer lah makanan ni.
So, harini nak duplicate air tangan mak...hehe.... Jeng jengggg..... Ok jom saya kongsi resepi mee celup ni dengan anda semua.... senang sangat tau!
Bahan-bahan:
- Bihun / Mee Kuning / Kuew Teow
- Sayur Kangkung
- Taugeh
Sup
- Sup Bunjut
- Daging ( sukatan ikot suka)
- Bawang Putih 20 ulas
- Bawang merah 6 ulas
- 1 biji bawang besar ( dipotong dua)
- Halia 1 inci
- Lada hitam 10 biji
- Daun sup
Perencah
- Ikan bilis goreng
- Bawang goreng
- Serbuk Cili
- Kacang tanah tumbuk ( digoreng, dibuang kulit dan tumbuk)
- Lobak Masin
- Limau nipis
- Sambal Cili Padi Kicap
- Daging yang dugunakan untuk buat sup dipotong kecik-kecik
Cara-cara
Sup
Blend bawang putih sehingga lumat.
Panaskan sedikit minyak.
Tumiskan bawang putih bersama rempah sup ( rempah 4 sekawan), lada hitam dan halia.
Bila wangi masukkan air dan daging. Masukkan juga sup bunjut.
Renehkan sehingga daging masak.
Masukkan juga bawang besar yang dipotong dua.
Bawang merah dihiris nipis dan digoreng.
Kemudian masukkan bawang merah yang digoreng tadi kedalam sup yang sedang mendidih. Masukkan juga daun sup.
Okeh sup dah siap....
Sayur
Sayur kangkung dipotong halus dan di campur bersama taugeh. Tak perlu dicelur.
Ok dah nak siap. Pastu boleh lah hidang.... masukkan mee kedalam mangkuk masukkan semua perencah dan sup.. siap!!... nyumm nyumm....
Selamat mencuba semua dan selamat menjamu selera..
Salam sayang :)
No comments:
Post a Comment